top of page
Scandinavian Ocean Minerals logga

Miljörapport ger positiva besked

Vilken marin miljöpåverkan skulle en utvinning av mangannoduler i Bottenviken kunna medföra? Det gav vi på Scandinavian Ocean Minerals Sweco i uppdrag att svara på.
 

Det undersökta området är 83 kvadratkilometer stort och ligger cirka sju landmil sydost om Skellefteå inom svensk ekonomisk zon. Vattendjupet är mellan 60 och 130 meter.

 

Nu är Swecos rapport klar och slår bland annat fast:

  • Att förekomsten av organiska föroreningar, ämnen som kan vara skadliga för miljön och hälsan, överlag var låg.

  • Att den fauna som återfanns visar på förhållandevis homogena och artfattiga habitat med arter som är allmänt förekommande i kust- och sjöområden.

  • Att inga rödlistade eller hotade arter hittades.

  • Att bottnarna består av vanliga biotoper med liten ekologisk funktion eller med grundläggande ekologisk funktion.

För oss på Scandinavian Ocean Minerals ligger resultaten helt i linje med våra tidigare undersökningar och prognoser. Det gäller även rapportens påpekande om att ”utvinning av noduler bedöms kunna medföra risk för grumling och spridning av sedimentföroreningar (främst metaller) vilka behöver utredas vidare”. Att minimera risken för just detta är något vi har arbetat med i flera år och kommer att fortsätta med som planerat.

 

Resultatet i naturvärdesinventeringen är ett värdefullt bidrag till den miljökonsekvensbeskrivning som vi nu arbetar med. Den kommer i sin tur att vara en grundbult i vår ansökan om utvinningstillstånd som planeras att lämnas in till regeringen senare i år.

Scandinavian Ocean Minerals etablerades 2020 för att möta industrins behov av den gröna omställningen. Sedan dess har jakten på kritiska och strategiska metaller och mineral ökat, vilket ökat risken för geopolitiska konflikter. Det har fått EU att växla upp arbetet för att minska importberoendet.

Vi på Scandinavian Ocean Minerals kan och vill bidra till att trygga självförsörjningen av råvaror. Fyndigheten av 20 miljoner ton mineralrika mangannoduler i Bottenviken har, i kombination med vår teknik och vårt kunnande, stor potential. Vi skulle kunna förse EU med så mycket som tio-femton procent av importberoendet av till exempel manganlegeringar.

Peter Lindberg, Vd för Scandinavian Ocean Minerals
deep_sea_reporter_2024.jpg
SOM Di 5.JPG

Peter Lindberg, vd SOM AB
peter.lindberg@som-ab.se, +46(0)73-617 95 20

Peter Lindberg, vd SOM AB
peter.lindberg@som-ab.se, +46(0)73-617 95 20

Peter Lindberg, vd SOM AB
peter.lindberg@som-ab.se, +46(0)73-617 95 20

Peter Lindberg, vd SOM AB
peter.lindberg@som-ab.se, +46(0)73-617 95 20

1.

On the Bothnia Bay seafloor lies small potato-sized lumps – nodules – that contain minerals. In the Baltic Sea lies sediments.

2.

Via an air-lift technique, developed by Scandinavian Ocean Minerals, the seafloor is gently harvested for nodules or bottom sediment.

3.

On board the ship, nodules are filtered or, if sediment centrifuged

4.

Water and material that is not used is returned directly to the seafloor, which becomes oxygenated in the process.

5.

Nodules and sediment are transported to land where nodules are refined into, among other things, manganese, iron, silicon (used for batteries, solar cells and semiconductors) while sediment becomes biogas, hydrogen gas or green coal (used for fossil-free steel).

bottom of page